Інтервальне голодування

Інтервальне голодування – дієтична схема, що набула «статусу» чергової панацеї. Згідно з цією системою харчування нашому організму обов’язково необхідні періоди голоду для відновлення, оздоровлення і нормалізації ваги.

«Інтервальне голодування» включає різні варіанти. Однак основна ідея загальна – доба розподіляється на два періоди, в одному з яких плануються всі прийоми їжі за день, а в другому – відбувається голодування.

Період, дозволений для прийому їжі, називають «харчовим вікном». У дозволений час можна їсти що завгодно, з будь-якою частотою прийому їжі і калорійністю продуктів. А коли настає період голоду –вживати можна тільки воду, трав'яні чаї, у виняткових випадках – овочеві і фруктові соки.

Дізнайтель більше по посиланню - https://dietcenter.com.ua/interesnye-stati/intervalnoe-golodanie-dlya-pohudeniya-mify-i-realnost.html

Види інтервального голодування

Існує багато варіацій цієї системи харчування, головна відмінність яких – час харчового вікна. Найчастіше застосовуються схеми інтервального голодування 8/16, 12/12, 10/14. Менше число в співвідношенні – це кількість годин «вікна харчування». Існують і більш суворі варіанти, наприклад, схема 4/20, голодування 24 і 36 годин кілька разів на тиждень, голодування через день.

Адепти цього принципу харчування стверджують, що за допомогою інтервального голодування можна нормалізувати вагу, поліпшити самопочуття, активізувати захисні сили організму. Новачкам радять для початку вибирати більш м'який варіант, і поступово збільшувати «вікно» голоду, запевнюючи, що організм швидко втягнеться в режим, голодування і почне відчувати позитивну дію дієти.

В теорії визирає досить привабливо. Але, перш ніж вибирати для себе подібну систему харчування, варто з'ясувати мінуси цієї дієти, розібратися, чи має вона протипоказання і чи підходить саме вам?

Мінуси інтервального голодування

Інтервальне голодування не рекомендується дітям, вагітним жінкам і мамам, що годують немовлят груддю. Не варто голодувати людям з порушеннями харчової поведінки, з дефіцитом маси тіла. Крім того, є перелік захворювань, за наявності яких голод категорично заборонений:

  • цукровий діабет 1 типу,
  • туберкульоз в активній формі,
  • хвороби крові,
  • тиреотоксикоз,
  • хронічні види гепатиту і цирозу,
  • ниркова недостатність,
  • серцева недостатність на активних стадіях,
  • стан після інфаркту.

Під час голоду організм починає отримувати енергію в першу чергу за рахунок розщеплення білків. Це означає, що, коли витрачаються вільні білки, будуть розщеплюватися м'язові волокна.

Крім того, навіть здорові люди не завжди легко переносять періоди голоду, це може позначатися на самопочутті, працездатності, психоемоційному стані. Також голодування може стати причиною таких неприємних проявів, як поява неприємного запаху з рота, головний біль, виникнення закрепів та інших проблем в роботі сітсеми травлення.

З огляду на це, інтервальне голодування навряд чи можна віднести до безпечної і універсальної системи харчування, яку може випробувати на собі кожен, не ризикуючи погіршенням здоров'я і самопочуття. Якщо ж у вас є хронічні захворювання, то «експериментувати» з цією системою харчування без консультації з лікарем категорично не рекомендується.

Оптимальний варіант харчування – індивідуально підібраний раціон

Ви не задоволені своїм самопочуттям, станом здоров'я або зовнішнім виглядом? Хочете змінити ситуацію і готові діяти?

Щоб зміни в харчуванні принесли користь, проводити їх потрібно не разово і швидко, а поступово – крок за кроком вибудовуючи свою систему харчування з урахуванням індивідуальних особливостей вашого організму.

Позбутися зайвої ваги, поліпшити зовнішній вигляд, взяти під контроль захворювання, відчувати більше енергії, уповільнити процеси старіння – всього цього можна домогтися за допомогою правильного раціону харчування. Розробити таке меню, вибудувати індивідуальну систему харчування допоможе доктор-дієтолог.

Дієтологи медичних дієтологічних центрів здоров'я та смачної дієти DietCenter спеціалізуються на розробці індивідуальних раціонів харчування.

Перед розробкою системи харчування фахівці DietCenter детально вивчають дані про ваш стан здоров'я, харчові вподобання, проведуть діагностику складу тіла. На підставі комплексу інформації буде розроблений персональний раціон, який допоможе досягти ваших цілей нормалізації ваги, відновлення здоров'я, корекції фігури та ін.

Індивідуальна система харчування, розроблена дієтологом – це можливість перестати експериментувати, харчуватися повноцінно, без голодування, вживати улюблені страви, але з поправкою на кількість і правильну структуру вашого меню.

Втомилися від експериментів? Спробуйте, то, що працює, допомогло тисячам інших людей – зверніться до фахівців.

Comments (0)

Ще немає жодного коментаря

Залиште свій коментар